Rauman Uotilan koulu pitkään evakkoon sisäilmaongelmien takia

Tilanteesta uutisoi muunmuassa Yle.

Asiaan ei varmasti ole olemassa yhtä oikeaa ratkaisua. Jokaiselle vaihtoehdolle löytynee hyvät perustelut sekä puolesta että vastaan.
Ongelmanratkaisuun tulee mielestäni lähteä silti lapset edellä – ja ennen kaikkea heidän turvallisuutensa.

Ongelmakoulusta toiseen siirtäminen kuullostaa muutoinkin aika erikoiselta ratkaisuehdotukselta.
Itse liputtaisin vaihtoehtona tuota väliaikaista parakkikoulua. Luulisi, että tällaisessa poikkeustilanteessa / väliaikaisratkaisussa asia ei mihinkään kaavoitukseen kaatuisi. Vajaan kolmensadan oppilaan päivittäinen kuljettaminen eestaas ei varmasti ole halpaa, mutta ennen kaikkea se ei ole riskitöntä. Poliisi kampanjoi joka ikinen vuosi sen eteen, että liikenteessä varottaisiin koulunsa alottaneita. Lapset ovat arvaamattomia, mitä vaan voi tapahtua ja siksi ennalta varautuminen on paras vaihtoehto vahingon välttämiseksi.
Onnettomuuksilta ei valitettavasti voida välttyä. Meidän on toiminnassamme kuitenkin ennemmin ennaltaehkäistävä riskit sen sijaan, että teemme ratkaisuja, joissa vahingon todennäköisyys on korkeampi.
Harvoin onnettomuuksia sattuu, onneksi, mutta tähän ei pidä tuudittautua. Yksikin onnettomuus on liikaa.
Jokainen voi itse tehdä päätelmänsä siitä, kumpi on lapsille turvallisempi vaihtoehto. Kaupungin reuna-alueella, verrattain vähäisesti liikennöidyn väylän varrella oleva koulu, vai keskellä kaupunkia oleva vaihtoehto, jonka välittömässä läheisyydessä juuri sanottiin rekkaliikenteenkin määrän aiheuttavan ongelmia…

Huomioon täytynee ottaa myös niiden koulujen oppilaat, jotka joutuisivat tiivistämään omista tiloistaan, mikäli muualle sijoittamiseen päädyttäisiin. Tällaiset muutokset varmasti heijastuisivat heidänkin opiskelutyöhönsä.
Toivottavasti tehdyssä ratkaisussa otetaan realistisesti huomioon kaikki näkökulmat. Opetussuunnitelman mukaisen opetuksen antaminen on varmasti järjestettävissä, mikäli tahtotilaa löytyy. Elämme kaupungissa, jossa on monipuoliset liikunta- ja harrastemahdollisuudet. Toivottavasti asiasta päättävät näkevät Uotilan koulun tilanteen ennemminkin mahdollisuutena kuin ongelmana…